"https:\/\/cdn.webshopapp.com\/shops\/302996\/themes\/182793\/v\/2035038\/assets\/author1.jpg?20231012144308"

Geschiedenis van Melitta

10 Februari 2021
Geschiedenis van Melitta
Dirk Jan
Dirk Jan
Eigenaar

100 jaar Melitta® van huisvrouw tot marktleider

Het is 20 juni 1908. Het gezin Bentz uit Dresden zit die ochtend aan de tafel. Het regent pijpenstelen, de melk kookt over en de koffie is niet te drinken door alle prut in de kopjes. Geïrriteerd pakt Melitta Bentz een leeg blikje en prikt een stel gaatjes in de bodem. Vervolgens scheurt ze een blad vloeipapier uit het schrift van haar zoon waaruit ze een rondje knipt. Ze legt het blaadje in het geperforeerde blik dat ze op een grote kan zet, doet er gemalen koffie in en giet er kokend water over. De koffiefilter is geboren!

De met de hand genaaide linnen ‘sok’ die steeds opnieuw gebruikt werd om het koffiedik zo goed en zo kwaad als mogelijk tegen te houden, behoort definitief tot het verleden. Met haar voornaam Melitta zou mevrouw Bentz al snel wereldberoemd worden, want het werd het handelsmerk van een even eenvoudige als geniale uitvinding.

Als je het haar gevraagd zou hebben, dan had Melitta Bentz, geboren op 31 januari 1873, gezegd dat ze ‘gewoon maar een huisvrouw’ was. Een understatement want meteen de dag na haar 'uitvinding' vroeg ze immers een patent aan, en dat kreeg ze op 8 juli 1908. Samen met haar echtgenoot Hugo, stichtte ze het bedrijf dat de naam MELITTA wereldwijd bekend zou maken.

Op 5 december 1908 startte ze in hun huis met de productie. Na een paar jaar moesten ze door de enorme vraag extra mensen in dienst nemen en in 1914 telde het bedrijf al vijftien werknemers. In 1922 begon de export; eerst naar Praag en later ook naar Basel. Om het origineel te onderscheiden van de steeds groeiende namaak, was er een handelsmerk nodig. In de loop der jaren werden de opvallende huiskleuren rood en groen en het MELITTA-logo ontwikkeld, en die zijn nog steeds in gebruik. In 1929 verhuist het gezin Bentz naar Minden, ten westen van Hannover, waar hun fabriek en kantoren nog steeds gevestigd zijn.

Door de jaren heen bleef de koffiefilter belangrijk, maar Melitta was geen type om op haar lauweren te gaan rusten. Ze zocht continu naar verbeteringen van de papieren filter en zijn metalen houder. Zo kreeg in 1932 de filter zijn kenmerkende kegelvorm, waardoor de koffie sneller doorliep; die vorm is sindsdien onveranderd gebleven. In 1940 werd het metaal vervangen door porselein, waardoor de koffie meer aroma hield.

Melitta Bentz, uitvindster en gewiekste zakenvrouw, overleed in 1950 waarop haar kleinzonen de onderneming voortzetten.