"https:\/\/cdn.webshopapp.com\/shops\/302996\/themes\/182793\/v\/2171143\/assets\/author2.jpg?20240104153100"

Hoe de verkeerde maalgraad jouw kop koffie verpest

31 Juli 2024
Hoe de verkeerde maalgraad jouw kop koffie verpest
Daniel
Daniel
Expert
Komt de koffie druppelsgewijs uit je koffiemachine? Of is je kopje koffie waterig? Je hebt vast al het nodige geprobeerd om je koffie goed te krijgen, maar heb je ook al gekeken naar de maalgraad? Wij leggen je graag uit waarom de juiste maalgraad essentieel is voor het perfecte kopje koffie. Ontdek hoe je eenvoudig de maalgraad van je koffiemachine aanpast aan de hand van de instructies voor de veelgebruikte DeLonghi Magnifica S koffiemachine.

Welke invloed heeft de maalgraad op je koffie?

Een verkeerde maalgraad kan problemen veroorzaken bij het zetten van je kopje koffie. Zo kun je de maalgraad aanpassen naar een fijnere maling, een grovere maling of daartussenin. De maalgraad staat doorgaans standaard in het midden, zodat deze naar wens kan worden aangepast.

 

Te fijn gemalen koffie

Wanneer de koffie te fijn gemalen is komt er minder water door de gemalen koffie en zorgt dit voor een sterkere koffiesmaak. Dit kan leiden tot een te bittere smaak aan je koffie. Fijn gemalen koffie vertraagd de water doorstroming. Komt je koffie nog maar druppelsgewijs uit de koffie uitloop? Of is je koffie te bitter? Pas dan de maalgraad aan naar een grovere maling (hoger cijfer).

 

Te grof gemalen koffie

Bij een grovere maling stroomt het water sneller door de gemalen koffie. Wanneer de koffie te grof gemalen is kan dit waterige (slappe) koffie geven. Om dit probleem te verhelpen pas je de maalgraad aan naar een fijnere stand (lager cijfer).

 

Zo pas je de maalgraad eenvoudig aan in je koffiemachine

Het aanpassen van de maalgraad in je koffiemachine is heel eenvoudig met de volgende 3 stappen. We maken hierbij gebruik van een DeLonghi Magnifica S koffiemachine.

LET OP! Het is belangrijk om de maalgraad alleen aan te passen tijdens het malen van de bonen van je machine EN met een kleine aanpassing per keer, anders beschadig je de koffiemolen.

 

Stap 1: voorbereiding

Zorg dat de machine is ingeschakeld, dat er koffiebonen in het bonenreservoir zitten en dat de machine klaar is om te gebruiken. Open vervolgens het bonenreservoir door het deksel eraf te halen. Je ziet een knop om de maalgraad in te stellen.

 

Stap 2: maalgraad aanpassen

Zet een kop koffie of espresso zodat je machine bonen begint te malen. Draai vervolgens tijdens het malen desgewenst naar een fijnere maling (lager cijfer) of een grovere maling (hoger cijfer). Doe een kleine aanpassing per maalbeurt, bijvoorbeeld één klik fijner of grover.

 

Stap 3: testen & proeven

Zet enkele kopjes koffie en test en proef per kopje of daarbij het gewenste resultaat is behaald. Soms duurt het enkele kopjes voordat je verschil merkt. Blijf vervolgens kleine aanpassingen maken zoals beschreven in stap twee en drie totdat je jouw kop koffie precies zo hebt zoals jij het lekker vindt.

Wij adviseren om de maalgraad van je koffie niet te vaak aan te passen en niet te grote veranderingen aan te brengen per keer dat je ermee bezig bent. Dit om schade aan je machine te voorkomen. Heb je een DeLonghi Magnifica S koffiemachine en ben je benieuwd naar welke onderhoudsproducten je hiervoor nodig hebt? Alle benodigde producten voor een langere levensduur van je DeLonghi vind je hier.

 

Wist je dat het belangrijk is om je koffiemachine vrij te houden van koffievet en koffieolie?

Met Eccellente Reinigingstabletten verwijder je gemakkelijk achtergebleven koffievet, koffieolie en koffieresidu. Een heerlijke koffiebereiding bereik je alleen met een schone koffiemachine.